De top 5 leukste bord- en tafelspellen van deze tijd

Ben jij een echte fan van bordspellen en tafelspellen? Dat vinden wij in je te prijzen: dan ben je echt iemand die van gezelligheid houdt. Of ben je die vervelende persoon die niet tegen zijn verlies kan en alles op alles zet om concurrenten weg te duwen met ruzie tot gevolg? Hoe dan ook, hier hebben we een top 5 op een rij gezet met de leukste bord- en tafelspellen van deze tijd.

Ticket to ride jubileumeditie recensie 2 van 7

Spel #1 – Carcassonne

Misschien heb je er al wel eens van gehoord en het spel wellicht al wel eens gespeeld, maar Carcassonne is tegenwoordig een erg populair spel. Dat komt niet in de laatste plaats omdat er bij het spel heel veel uitbreidingen mogelijk zijn. Met het basisspel is het de bedoeling om punten te verdienen met het bouwen van steden, landerijen en wegen. Daar zitten natuurlijk allemaal haken en ogen aan. Wie uiteindelijk de meeste punten verdient, wint het spel.

Spel #2 – Legpuzzel

Het is een tijdje uit de mode geweest, maar het maken van een puzzel is de laatste tijd weer helemaal in. Het is helemaal niet gek om met familie op een rustige zondagmiddag een grote legpuzzel te maken van meer dan 5.000 of zelfs 10.000 stukjes. Sterker nog, het wordt gezien als een soort ontlading van stress. De echte manier om een legpuzzel te maken, is natuurlijk zonder de afbeelding voor je neus te hebben.

Spel #3 – Dixit

Een erg populair spel voor mensen met een rijke fantasie is Dixit. Het spel bestaat uit een grote stapel met verschillende afbeeldingen en schilderijen. In elke ronde moet de speler die aan de beurt is een woord, zin of verhaaltje vertellen. Vervolgens legt iedereen een kaart op tafel en wordt er gestemd: als er minstens een stem is (maar niet allemaal) op de kaart van de verteller, verdient te verteller punten. Ook verdienen andere spelers punten als ze op de kaart van de verteller stemmen en als er op henzelf wordt gestemd. De speler die het eerst tot 30 punten komt, heeft gewonnen.

Spel #4 – Codenames

Een bijzonder leuk en grappig spel is codenames. Het is belangrijk bij dit spel om ‘spionnen’ te vinden tussen de 25 woorden die openliggen. Het beste is om dit spel met z’n vieren te spelen. Elk team heeft één verteller en één speler die mag raden. De verteller vertelt een woord, waarop de speler die moet raden aanwijst welke woorden hij denkt dat er bij dat woord past. Raad hij een verkeerd woord, dan kan hij mogelijk de tegenstander helpen en is bovendien de beurt voorbij. Het team die als eerst al de spionnen heeft ontdekt, wint.

Spel #5 – Ticket to Ride

Een erg populair spel is ook Ticket to Ride. Hoewel het spel natuurlijk al heel wat langer meegaat (sinds 2004), is het nog helemaal niet uit de mode. Sterker nog, het heeft een soort herleving beleefd de afgelopen jaren. Met Ticket to Ride is het van belang om bepaalde routes te rijden lang bepaalde spelers. Als de treintjes op zijn, worden de punten geteld: de speler met de meeste punten wint.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *