Spel recensie: Spokenchaos

Als je denkt aan spoken, denk je aan een zacht gefluister, een subtiel ruisen en onverklaarbare geluiden in huis… spullen die zomaar uit zichzelf gaan bewegen en allemaal onverklaarbare dingen in huis. Maar wist je dat spoken banger zijn voor jou dan jij voor hen? Dat weten de spoken uit Spokenchaos als geen ander! In dit grappige en spannende familiespel moeten de spoken ongezien door de kamer bewegen… maar hoe doe je dat?

Herrie in de tent

Het verhaal van het familiespel Spokenchaos draait om een hotel, waarin niet alleen hotelgasten zijn, maar ook de nodige spoken. Op een avond maken de spoken een hoop lawaai en maken ze de hotelgasten per ongeluk wakker. De hotelgasten gaan voorzichtig op onderzoek uit, waardoor de spoken zo snel mogelijk moeten ontsnappen. Daarvoor moeten ze door een grote ruimte – dus terwijl de hotelgasten vanuit hun kamers door een sleutelgat spieken, moeten de spoken van verbergplek naar verbergplek sluipen om ongezien te kunnen ontsnappen.

spokenchaos kaarten

Groepjes spoken

Iedere speler moet een aantal spoken proberen naar de overkant te krijgen. In je groepje spokenvrienden zitten verschillende maten spoken: kleinere spoken zijn makkelijker om naar de overkant te krijgen, maar leveren minder punten op. Grotere spoken leveren meer punten op… maar worden eerder gesnapt. Ze hebben minder meubelstukken waar ze achter kunnen verschuilen.

Kaarten trekken

Per ronde (er zijn er 5 in totaal) trekt iedere speler een kaart, waarop staat hoeveel stappen ze in de lobby mogen zetten. Op sommige kaarten staat bovendien een bonuszet: dan mag je een meubelstuk van plaats veranderen. Dat kan je een groot voordeel opleveren! Bovendien kan het ervoor zorgen dat de spoken van de tegenstander ineens in het zicht komen en weer terug moeten naar hun beginpunt.

Plagen

Het dwarszitten van elkaar speelt een belangrijke rol in Spokenchaos, hoewel je daarbij ook afhankelijk bent van het lot. Iedere beurt wordt namelijk ook met een dobbelsteen gegooid, waarmee duidelijk wordt bij welke deur het sleutelgat moet komen. Iedereen mag nu door het sleutelgat kijken en speuren naar spoken van de tegenstander. Kun je er eentje zien? Dan moet dat spook terug naar het beginpunt! Na 5 rondes eindigt het spel en worden de punten opgeteld. Het element van het sleutelgat maakt het spel ook wat onberekenbaar, omdat je nooit weet vanuit welke hoek er iemand gaat kijken. Misschien sta je perfect verstopt, misschien sta je precies in beeld… of ben je te zien vanuit de spiegel in de lobby!
Ga direct naar Spokenchaos op BOL.com.


Recensie over Spokenchaos

Spokenchaos is een leuk en vrolijk spel, dat je kunt spelen met jongere kinderen (vanaf 6 jaar zou je het kunnen proberen). De regels zijn vrij eenvoudig en snel uitgelegd, het spelbord is ook snel opgezet, waardoor je weinig tijd kwijt bent met het opzetten. De spelfiguren zien er mooi uit, de meubels en de omgevingen zijn leuk vormgegeven. Door het onzekere element van de dobbelsteen wordt je wel geconfronteerd met tegenslag, maar omdat niemand echt actief aan het plagen is, accepteren kinderen dat meestal goed. De beperkte spellengte van 5 rondes is een mooie afbakening van het spel. Er zijn extra regels aanwezig voor oudere spelers.

Score: 8


Informatie

Spokenchaos, Asmodee
Genre: bordspel, Tijdsduur: 15 minuten.
Voor 2 tot 4 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar. Prijs: 26.99 euro.


Speelgoed koop je bij:

BOL.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *