Welk bordspel past bij jou?

De feestdagen zijn net voorbij – en grote kans dat jullie met z’n allen om tafel hebben gezeten voor het spelen van een leuk spel. Je hebt dan ook vast ontdekt dat ieder zo zijn eigen voorkeuren heeft. De een pakt het liefst een set kaarten, de ander duikt in een imposant en indrukwekkend strategiespel. Wat voor type speler ben jij – en welke spellen horen daarbij? Ontdek hier wat voor spellenspeler jij bent!

De planner

Ticket to Ride Europe Asmodee

Speel je graag naar een doel toe en kijk je graag vooruit? Dan ben je een echte planner. Bij dit soort games speel je niet echt direct tegen elkaar, maar kun je elkaar toch stevig dwarsbomen door simpelweg eerder te zijn met jouw zetten. Twee spellen vallen hierbij direct op:

 • Ticket To Ride: met dit spel reis je door een bepaald gebied en moet je verbindingen leggen tussen twee plaatsen. Er zijn heel wat varianten van dit spel verkrijgbaar, van lokale versies van bijvoorbeeld Londen, Amsterdam of San Francisco (die je in een korte tijd speelt) of een bijna-avondvullende variant als Ticket To Ride Europa.
 • Spokenchaos: een heerlijk spel voor kinderen vanaf een jaar of 8 (of wat jonger, als ze al aan spellen toe zijn). Hierbij moet je met spoken van de ene kant van het veld naar de andere kant zien te reizen, zonder ontdekt te worden. Maar pas op: soms spieken er mensen door een sleutelgat. Zorg dat je niet ontdekt wordt!
 • Splendor: Je kruipt in de huid van een rijke handelaar en verzamelt edelstenen en andere rijkdommen. Je gebruikt deze rijkdommen om mijnen en transportmiddelen te verwerven, maar ook om kunstenaars te rekruteren die van edelstenen prachtige juwelen maken. Hoe je Splendor wint? Door kritisch te denken en te plannen om de beste handelsroutes op te zetten zodat je de meeste edelstenen bemachtigt. 

Ga naar BOL.com voor:

Ticket to Ride

Spokenchaos

Splendor

De creatieveling

dixit

Hoewel spellen natuurlijk aan regels gebonden zijn, is het soms leuk om jezelf lekker te laten gaan in een wereld vol fantasie en sprookjes, verhalen en vertellingen.

 • Dixit: Een speler (De Verteller) bedenkt aan de hand van een kaart een zin die iets over de kaart vertelt zonder deze aan anderen te laten zien. De andere spelers kiezen een kaart uit hun eigen hand die het meest hierbij past. Al deze kaarten worden geschud en open op tafel gelegd. Welke kaart was van de verteller? Vertel de mooiste Kerstverhalen of refereer naar momenten van het afgelopen jaar aan de hand van de prachtig geïllustreerde speelkaarten uit deze bordspelklassieker.
 • Stella – Stella is een competitief spel in het Dixit universum waarbij spelers beelden en ideeën interpreteren naar aanleiding van een associatie (gemeenschappelijk woord). In elke ronde moeten de spelers in het geheim verschillende Dixit kaarten aan één willekeurig woord koppelen.

Ga direct naar deze spellen op BOL.com

Dixit

Stella

De strijder

pandemic recensie

Zoek je de competitie liever even niet op? Ga dan voor een coöperatief spel. En geen nood: die kunnen net zo spannend zijn als een spel waarbij je tegen elkaar speelt!

 • Pandemic: Jij en je mede-specialisten moeten research doen en strategisch denken om de wereld te redden van grote virusuitbraken. Terwijl je geniet van een kerstkransje ben je druk bezig om met jouw team van specialisten de wereld te redden. Eén speler kan de rol van Wetenschapper spelen, terwijl de ander de functie van Opzichter op zich neemt en onderzoeksstations bouwt die nodig zijn voor research. Alleen door samen te werken kan je dit spel winnen!
 • Exploding Kittens: Geen zin in uitgebreide bordspelsessies? Dan kun je denken aan het snelle kaartspel Exploding Kittens! Het doel van het spel is simpel: Zorg dat je geen kaart met een Exploding Kitten trekt en ontploft. Met de overige kaarten kun je jezelf verdedigen, aanvallen, een beurt overslaan of katten afleiden. Het spelen van Exploding Kittens vergt geduld, concentratie en een goed gevoel voor foute humor en is eenvoudig te leren. Leuk om te geven, leuk om te krijgen!

Ga op BOL.com naar

Pandemic

Exploding kittens

De betweter

hint

Ikzelf ben behoorlijk van de weetjes en feitjes, maar het is natuurlijk pas echt leuk als je met een paar mensen aan tafel zit die net zo rap zijn van tong en een brede kennis hebben. Ben jij een echte betweter? Dan moet je deze spellen eens bekijken.

 • Hint: in dit spel draait het om het geven van hints aan je team. Bijvoorbeeld door iets te tekenen, uit te beelden of te neuriën. Van Europese steden tot filmschurken; je wordt als team flink uitgedaagd, maar let op! Er ligt altijd een verboden woord op de loer… HINT is het perfecte spel om te geven met de feestdagen, zodat je na het kerstdiner meteen kunt spelen. Er bestaat zelfs een to go  variant van HINT; handig voor de kleinere spelletjeskasten of voor als je op pad gaat.
 • Bezzerwizzer is een spannend en tactische triviaspel van hoge kwaliteit. Het spel biedt maar liefst 3.000 vragen in 20 categorieën om jouw kennis te testen over de meest uiteenlopende feiten; van pinguïn tot pesto en van barista tot bitcoin. Het is een unieke combinatie van trivia, plagen én tactiek. Met de mogelijkheid om vragen te stelen en categorieën te ruilen is dit namelijk anders dan andere triviagames… Dus let op: het draait niet alleen om jouw eigen kennis, maar ook of je het spel juist tactisch weet te spelen.

Ga op BOL.com naar

Hint

Bezzerwizzer

Het gezelschapsdier

fun facts bordspel

Natuurlijk is ieder spel leuk in een gezelschap, maar sommige spellen zorgen voor een wat groter saamhorigheidsgevoel dan andere spellen. De volgende twee spellen zijn wat minder competitief en zorgt voor heel wat leuke momenten.

 • Time’s Up: Gezelligheid kent geen tijd, maar toch ben je gebonden aan de 30 seconden om je teamgenoten zoveel mogelijk dieren, voorwerpen en beroepen te laten raden. Dit doe je door deze begrippen te omschrijven of uit te beelden. Het team dat de meeste opdrachten goed geraden heeft, is de winnaar van dit spel. Je speelt het spel in drie verschillende rondes. In de eerste ronde ga je omschrijven, in de tweede ronde mag je slechts één woord gebruiken en in de laatste ronde ga je uitbeelden.
 • Fun Facts is een eenvoudig en hilarisch kaartspel dat je aan het lachen maakt en waarin je gekke verhalen ontdekt over je vrienden… en jezelf! Jouw geheimen zijn niet meer veilig bij dit hilarische partyspel! Bij Fun Facts krijgen jullie allemaal een vraag, bijvoorbeeld: “Hoe lang duurt het perfecte dutje?”, “In hoeveel talen kun je scheldwoorden opnoemen?”, “Hoe bang ben je voor de tandarts?” of “Hoeveel alcoholische drankjes nuttig je gemiddeld per week?” Fun Facts dus!

Spring op BOL.com naar

Time’s Up

Fun Facts

Speelgoed koop je bij:

BOL.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *