Boek recensie: November, Thomas Olde Heuvelt

Thomas Olde Heuvelt zou je in een notendop kunnen omschrijven als de Nederlandse Stephen King, maar dan wanneer die op zijn best is. De sluimerende spanning, de surrealistische bovennatuurlijke ondertoon en de bijzondere situaties waarin Thomas’ hoofdpersonen zich verkeren, maken dat het boeken zijn waar je helemaal in kunt wegdwalen. Is dat bij November ook het geval? Wij lazen het lijvige boek en geven je onze mening!

Het verhaal achter November

Het verhaal draait helemaal om de Bird Street in Lock Haven, Washington. De mensen die in deze straat wonen, hebben meer succes en geluk dan alle andere mensen in Amerika. Ze hebben werkelijk alles wat hun hartje begeert. Iedereen is gelukkig, heeft een briljante carrière en is kerngezond. Tot het november wordt… dat is de boetemaand voor de inwoners van deze straat. Het blijkt namelijk dat de bewoners een soort pact met de duivel hebben gesloten, met die keerzijde om rekening mee te houden. Hoe ze dat tij kunnen keren? Door een menselijk offer te brengen. Iemand moet sterven! Gebeurt dat niet? Dan keert al dat geluk zich tegen hen.

Tegenspoed

Nadat de bovennatuurlijke Accountant begin november de balans komt opmaken, is het tijd voor een tijd van tegenspoed. Ziekte, financiële tegenvallers, ongelukjes… alles komt bij elkaar. Dan maar iemand offeren… maar hoeveel is geluk jou waard? En wat is een mensenleven waard? In November volg je niet alleen de inwoners van deze bijzondere straat, maar bekijk je de situatie vanuit de familie Lewis-da Silva, met bijzonder veel aandacht voor de kinderen. Dochter Kaila (15 jaar oud) is een depressieve tiener met een prestatiedrank in het schoonspringen. Zoon Django (10) is een begenadigd pianist en heeft een duidelijke mening. Zij zorgen eigenlijk dat de denkradartjes weer even aan het draaien worden gezet en de morele waarden aan bod komen.Ga direct naar November op BOL.com.


Recensie over November

Het is lastig om November in een hoekje te stoppen. Hoewel het begint als een horror, met de bizarre Accountant voorop, wordt het later eigenlijk meer een thriller à la The Purge, waarbij je niet meer weet wie je kunt vertrouwen en het de inwoners van deze straat bijna rood voor de ogen lijkt te worden. Dat levert een aantal spannende en onheilspellende situaties op, maar van horror kun je dan eigenlijk niet meer spreken in mijn ogen. Het onderwerp, de dieperliggende gedachtegang en de insteek van het verhaal spreken allemaal tot de verbeelding. Het grootste gemis in November vind ik wel het tempo. Thomas Olde Heuvelt neemt zijn tijd om de personages te schetsen, de gebeurtenissen op te bouwen en de situaties goed neer te zetten, maar dat gaat ten koste van het leestempo.

Score: 8


Informatie

Titel: November
Auteur: Thomas Olde Heuvelt
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 456
Type boek: Paperback
ISBN: 9789022591116
Prijs: 22.99 euro


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

BOL.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *