Boek recensie: 56 dagen, Catherine Ryan Howard

De thriller 56 dagen zet zich weg in de lockdownperiode, een periode waarin de wereld zo’n beetje op slot ging en ieder zijn leven achter gesloten deur leefde. Dat geeft natuurlijk genoeg ruimte voor moord en mysterie: een kans die Catherine Ryan Howard niet heeft laten liggen. Zij neemt je mee naar Ierland, waar twee ogenschijnlijk compleet verschillende mensen elkaar leren kennen en een heftige relatie beginnen… tot één van hen vermoord wordt gevonden. 56 dagen geleden leerden ze elkaar kennen… 35 dagen geleden trokken ze bij elkaar in: en nu is de man vermoord.

Tortelduifjes

Het koppeltje in kwestie bestaat in dit geval uit Ciara en Oliver. Ze ontmoeten elkaar in de rij van een supermarkt in Dublin en beginnen te daten in dezelfde week dat COVID-19 de Ierse kust bereikt. Ze blijken ontzettend veel gemeen te hebben en trekken al snel naar elkaar toe, ook al hebben ze allebei zo hun bedenkingen (wat blijkt het uit boek, dat de verhalen vanuit zowel Ciara als Oliver vertelt, vermengd met de ontdekkingen van de dienstdoende rechercheurs). Het blijkt dat Oliver een geheim bewaakt en zijn uiterste best doet om te verbergen wie – en wat – hij werkelijk is. Maar… wat is dat? Vermeng die onzekerheid met de beklemmende compactheid van een lockdown – waarin twee mensen die elkaar nauwelijks kennen bij elkaar op de lip leven.

Complexe tijdlijn

Hoewel de verhaallijnen zich netjes naast elkaar opbouwen, weet Catherine Ryan Howard de spanning er goed in te houden door die verhaallijnen compleet uit hun chronologische verband te plukken en ogenschijnlijk willekeurig aan je voor te houden. Je leest drie verhaallijnen, die door elkaar heen gemixt worden. Het spreekt voor zich dat de verhaallijn van het politieonderzoek in het nu plaatsvindt, maar de vertellingen van onze beide hoofdpersonen springen vrolijk heen en weer in die 56 dagen. Daardoor moet je altijd goed blijven opleggen: wiens verhaal lees je nu… en op welk moment in de tijdlijn?Ga direct naar 56 dagen op BOL.com.


Recensie over 56 dagen

In de loop van het verhaal word jij als lezer steeds dieper in de hoofden van zowel Ciara als Oliver getrokken. Je leest in beide situaties een onzekerheid en onderzoekende geest, wantrouwen en de spanning van een nieuwe relatie. De afwisselende tijdlijnen en standpunten zorgen voor wat onrust en onduidelijkheid, maar laten ook heel gestaag de waarheid boven water komen. Twee nieuwe mensen in een grote stad, in een anoniem appartementencomplex en in een nieuwe relatie: daar is genoeg om te ontdekken! Het verhaal is boeiend en vlot geschreven, maar je moet wel goed blijven opletten.

Score: 7


Informatie

Titel: 56 dagen
Auteur: Catherine Ryan Howard
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 380
Type boek: Paperback
ISBN: 9789022597620
Prijs: 20.99 euro


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

BOL.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *