Nederlanders kochten en leenden meer boeken in 2022

Stichting CPNB presenteert de cijfers over de boekenmarkt van het voorbije jaar, die worden samengesteld door KVB Boekwerk. De cijfers over de boekenmarkt in 2022:

  • Lezers kochten 43 miljoen boeken, 0,4% meer dan in 202
  • Boekenmarkt is in omzet 2,7% gestegen
  • Markt Nederlandstalige boek krimpt, één op de vijf verkochte boeken is anderstalig
  • Er zijn 51 miljoen fysieke boeken uitgeleend aan leden van de openbare bibliotheek, 34% meer dan in 2021

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

BOL.com

CPNB-directeur Eveline Aendekerk:
‘De populariteit van boeken lijkt in 2022 duidelijk te bestendigen en dat is een mooie opsteker voor het leesklimaat in ons land, zeker ook omdat we zien dat dit in landen om ons heen niet het geval is. Ook weten lezers de weg naar de fysieke boekhandel en bibliotheek na alle ‘coronasluitingen’ weer te vinden. Maar we hebben als collectieve boekenvak ook een grote zorg: er zijn minder Nederlandstalige boeken verkocht. Eén op de vijf verkochte boeken is inmiddels niet in het Nederlands uitgegeven. Dat is voor de gehele keten van Nederlandse makers een zorgelijke ontwikkeling. Laten we het Nederlandse boek koesteren en het cultureel literaire klimaat in Nederland beschermen.’

cpnb top 100 meestgelezen boeken 2022

Samenvatting van de belangrijkste marktcijfers van 2022

Lezers kochten in 2022 in totaal ruim 43 miljoen boeken, met een totale waarde van meer dan 664 miljoen euro. De afzet steeg licht met 0,4% en is daarmee de hoogste in tien jaar tijd. De boekenmarkt is in omzet met 2,7% gegroeid. Er zijn 1% meer fysieke boeken verkocht terwijl de verkoop van losse e-boeken buiten abonnementsvormen voor het tweede jaar op rij is gedaald.

Anderstalige boeken

De groei van de totale markt komt volledig op het conto van anderstalige boeken, waarvan het gros Engelstalig is: in 2022 zijn 3% minder Nederlandstalige boeken verkocht. De laatste keer dat de afzet van Nederlandstalige boeken daalde, was in 2019. Toen daalde echter de gehele boekenmarkt, terwijl er het afgelopen jaar op het totaal dus sprake is van een kleine stijging. De daling zien we terug bij Nederlandstalige boeken in alle genres, maar met name bij Nederlandstalige fictie: daarvan zijn 10% minder boeken verkocht.

Online verkoop versus fysieke boekhandels

De fysieke boekhandels hebben een inhaalslag gemaakt ten opzichte van de ‘coronaperiode’, terwijl het online verkoopkanaal in afzet en omzet is gedaald. Fysieke boekhandels verkochten 16% meer boeken dan in 2021, maar zijn daarmee nog altijd niet op het niveau van voor corona (-2% ten opzichte van 2019). Eenzelfde inhaalslag zien we bij de openbare bibliotheken. Zij leenden 34% meer papieren boeken en fysieke luisterboeken uit dan in 2021, aldus de eerste voorlopige inschatting van Stichting Leenrecht.

Lees hier meer over de CPNB top 100 bestverkochte boeken 2022.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

BOL.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *