Boek recensie: Inktzwart hart, Robert Galbraith

Inktzwart hart is een thriller met Cormoran Strike in de hoofdrol, geschreven door Robert Galbraith – een pseudoniem van JK Rowling. Een dappere poging om van haar Harry Potter-imago af te komen, maar met haar portret op de achterkant trek je de aandacht alsnog. Niet erg succesvol dus om je verborgen te houden, maar wel om mensen van de cover even op hun hoede te laten staan. Lees onze mening over Inktzwart hart.

Misdaad en influencers

Inktzwart hart draait om Edie Ledwell en Josh Blay, die een populaire serie op internet onderhouden: The Ink Black Heart. De serie is niet een van de subtielste, maar heeft wel een grote schare fans ontwikkeld. Tot er kritiek komt vanuit Anomie, die heel wat onrust zaait op het internet. Wanneer er ook dreigingen aan te pas komen, stapt Edie Ledwell naar ons detectiveduo voor de broodnodige assistentie. Maar zal het hen lukken om deze online onruststoker te ontmaskeren? Het zal je niet vreemd overkomen dat een deel van het boek is vormgegeven en zich laat lezen als transcripties van online chatrooms, DM’s en berichten op social media. Dat maakt de sfeer van het verhaal een stuk intenser en werkt goed mee aan de algehele vibe van het verhaal.

Diepgaande ontwikkelingen

Het is een flink boek om je tanden in te zetten (bijna 1200 pagina’s, om precies te zijn), maar dat geeft Robert / JK wel meer dan genoeg tijd om alle personages diepgang te geven en rustig neer te zetten. Het duurt dan ook even voor het verhaal goed op stoom komt en je in een wereld van online haters en fans terecht komt, waarbij allerlei actuele onderwerpen worden aangestipt en behandeld. Het verhaal wordt pas serieus genomen op het moment dat Ledwell dood wordt aangetroffen op de begraafplaats waar hun online serie zich afspeelt, en Blay ernstig gewond blijkt te zijn. Vanaf dat moment is er ook echt nood aan de man en verdiepen Strike en Ellacott zich in de materie. Dat brengt hen naar alle uithoeken van het duistere deel van het internet, waar ze in een wirwar van valse identiteiten, haters en angst de boventoon voeren.Ga direct naar Inktzwart hart op BOL.com.


Recensie over Inktzwart hart

Hoewel je makkelijk kritiek kunt hebben over de lengte van Inktzwart hart, is het ook wel weer knap van de auteur om zo’n uitgebreid boek te schrijven, zonder ergens echt een saai moment te laten vallen. Het tempo zit dan ook prima op niveau. Soms gaat het iets harder en wordt het spannender, soms zakt het tempo weer een beetje in, maar over het algemeen zul je geboeid blijven lezen. De afwisseling van schrijfstijl werkt daar zeker aan mee. Het boek laat heel wat hints en vermoedens vallen, waardoor je regelmatig denkt te weten wie er achter Anomie zit (en of die wel of niet de moord heeft gepleegd, want ook dat staat natuurlijk nog niet vast). De verdenking verschuift regelmatig van de ene persoon naar de andere, waardoor de ontknoping alsnog als een verrassing komt.

Score: 8


Informatie

Titel: Inktzwart hart
Auteur: Robert Galbraith
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 1180
Type boek: Paperback
ISBN: 9789022596951
Prijs: 29.99 euro


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

BOL.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *