Hongaarse of visgraat vloer: dit zijn de verschillen

Wanneer je je verdiept in de wereld van houten vloeren, vliegen de termen je om de oren. Twee vloerstijlen die je vast al eens voorbij hoorde komen, zijn Hongaarse of visgraat vloer. Twee prachtige vloeren die op het eerste oog hetzelfde lijken, maar toch behoorlijk verschillen. In dit blog leggen we beide soorten even kort uit. Hopelijk kan je op deze manier goed bepalen welke van de twee soorten vloeren het beste bij je past.

Dutzfloors Blog 2 Afbeelding 1 01 2023

Hongaarse punt

Eerst de Hongaarse punt, dit patroon heeft een zigzaggend patroon, maar is toch niet helemaal hetzelfde als de visgraat. Bij de Hongaarse punt vloer worden de planken weliswaar ook in een (kleinere) hoek tegen elkaar aan gelegd, maar worden de zijkanten schuin afgesneden. De kamer vult zich als het ware met sergeant-strepen; de letter ‘v’ lijkt zich te herhalen. De hoek waarin een Hongaarse punt vloer wordt geplaatst is 45 of 60 graden. Daarnaast kan je ook kiezen uit diverse afmetingen, van klein tot groot.

Visgraat vloer

De eiken visgraat vloer, waaraan herken je die? Een visgraat vloer heeft een zigzaggend patroon dat ontstaat door plankjes om en om in een hoek tegen elkaar aan te leggen. Het patroon loopt door de hele kamer heen, van de ene muur tot aan de andere. Bij een visgraat vloer worden de planken in een hoek van 90 graden geplaatst. Dit geeft een ander effect dan een Hongaarse punt vloer welke in een hoek van 45 of 60 graden geplaatst worden.

Dutzfloors Blog 2 Afbeelding 2 01 2023

Visgraat vloeren lagen vroeger vooral in herenhuizen en zelfs kastelen. Tegenwoordig haal je zulke luxe vloeren zo in huis, bijvoorbeeld via specialist Dutzfloors.

Kun jij kiezen?

Het verschil visgraat en Hongaarse punt is er, en beide vloeren zijn populair en erg in trek bij mensen die zoeken naar een stijlvol interieur. Houd je van zowel een zigzagpatroon als van strakke lijnen in je interieur? Dan is een Hongaarse punt een slimme zet. Heb je liever een patroon dat je hele kamer evenredig opvult? In dat geval biedt de klassieke visgraat vloer een uitkomst.

Een vloer uitkiezen is geen makkelijke opgave. Zeker niet zolang je de vloer nog niet in het echt hebt gezien. Benieuwd naar de verschillen in het echt? Breng dan eens een bezoek aan een showroom zoals die van Dutzfloors. In de grote boerderij wandel je door ingerichte stijlkamers en ervaar je goed hoe zo’n vloer bij jou in huis zou liggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *