Omscholen tot gewichtsconsultent of diëtist

Ingrijpende wereldwijde ontwikkelingen lijken elkaar de afgelopen jaren in steeds hoger tempo op te volgen. Oorlogen, financiële crises, corona en andere pandemieën, klimaatverandering: het heeft allemaal invloed op ons doen en laten, zowel nu als in de toekomst. Onlangs kopte diverse media over het volgende probleem dat op de loer ligt. Uit een studie van de World Obesity Federation blijkt dat wereldwijd meer dan de helft van de mensen ouder dan twaalf jaar overgewicht zal hebben in 2035 als er geen maatregelen worden genomen. Een coole suggestie om dit te helpen voorkomen: je om laten scholen tot gewichtsconsulent of diëtist.

gewichtsconsultent

Het STAP-budget: bijscholen en omscholen

Nederland staat bekend om zijn kenniseconomie. Hierbij hoeft die kennis niet alleen maar op de basisschool, middelbare school en vervolgopleiding opgedaan te worden. Juist niet. Om goed werk te kunnen blijven leveren is het immers nodig op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen of technieken binnen je vakgebied. En soms blijkt dat mensen op latere leeftijd erachter komen dat een andere functie ze veel beter ligt, of dat er een groot tekort is aan mensen binnen een andere sector of functie.

De politiek zit daarom vol in op ‘een leven lang leren’. Hierbij worden mensen aangemoedigd ook op latere leeftijd zich te blijven ontwikkelen door middel van bijscholing of omscholing. Het meest bekende voorbeeld hiervan is waarschijnlijk wel het STAP-budget. Mensen kunnen hierbij eenmaal per jaar 1000 euro subsidie krijgen voor een cursus, training of studie. Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven zich in te schrijven, zijn er gedurende het jaar meerdere aanmeldingsrondes.

Diverse (vak-)opleidingen voeding en diëtetiek

Heb jij interesse in voeding en gezondheid? En wil je een steentje bijdragen in het verminderen van het aantal mensen met overgewicht of obesitas? Dan kun je het STAP-budget goed gebruiken voor een omscholing. De eenjarige Vakopleiding Gewichtsconsulent bijvoorbeeld kun je met het STAP-budget kosteloos volgen. Hierbij leer je hoe mensen die in principe gezond zijn, kunt begeleiden naar een gezondere leefstijl en een gezonder gewicht. Daarnaast is er de volledige Opleiding Voeding en Diëtetiek op HBO-niveau, waarmee je jezelf diëtist mag noemen. Een diëtist heeft een medische achtergrond, en kan daardoor ook patiënten met andere medische klachten gecombineerd met overgewicht begeleiden. Door het STAP-budget voor de Opleiding Voeding en Diëtetiek aan te vragen, kun je deze extra voordelig volgen.

Groeiend aantal mensen met (ernstig) overgewicht

In Europa – en ook specifiek in Nederland – is het grote aantal mensen met (ernstig) overgewicht al veel langer een issue. Zo bleek uit onderzoek van de wereldgezondheidsorganisatie WHO  twee jaar geleden al dat bijna zes op de tien volwassen Europeanen kampten met overgewicht of obesitas. Kijken we specifiek naar Nederland, dan blijkt uit cijfers van het Voedingscentrum dat sinds 2014 al meer mensen (ernstig) overgewicht hebben dan een gezond gewicht. De verhouding is daarbij het afgelopen decennium alleen maar schever geworden. Met een opleiding voeding en diëtetiek draag je als diëtist, coach of  voedingsdeskundige, of bijvoorbeeld bij voedingsmiddelenbedrijven of in de zorg bij aan een gezondere wereld. Coole suggestie toch?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *