Tips voor gemakkelijker bewust eten

Het is vandaag weer Blue Monday – dé dag waarop mensen wereldwijd eigenlijk alweer afstand doen van hun goede voornemens… of goed op weg zijn om weer in hun oude patroon te vervallen. Ieder jaar beginnen miljoenen mensen met plannen om beter te leven, waarbij veel mensen zeggen graag bewuster te gaan eten. Maar hoe dóe je dat? Lees hier onze tips om makkelijker bewust te eten.

Beyond JuliaStotz TacoNight 1348

Meten is weten

Beyond Meat, voorloper op het gebied van plantaardig vlees, was hier nieuwsgierig naar en heeft een onderzoek laten uitvoeren naar die goede voornemens. Wat blijkt: 45% van de ondervraagden startte 2023 met goede voornemens, waarvan 44% ‘bewuster eten’ op het lijstje heeft staan. Een op de vijf respondenten zegt die goede voornemens zo’n twee weken vol te houden… en dit breekpunt valt vaak samen met Blue Monday.

Meest populaire voornemens van 2023

De meest populaire voornemens onder Nederlanders zijn: meer bewegen (52%), bewuster eten (44%), minder druk maken (37%), meer tijd met vrienden en familie doorbrengen (24%) en maar liefst 18% heeft aangegeven minder dierlijk vlees of andere dierlijke producten te willen eten. Een op de drie respondenten geeft aan het wel lastig te vinden om de goede voornemens vol te houden. Op de eerste dag geeft een op de tien het zelfs al op, en na twee weken houdt 20% van de mensen het voor gezien. Op de vraag waarom het moeilijk is om goede voornemens vol te houden, kregen ze de volgende drie antwoorden: het kost te veel moeite, het was mentaal of lichamelijk te zwaar. Op het vlak van ‘minder vlees eten of andere dierlijke producten’ wordt aangegeven dat de beschikbaarheid van smaakvolle vleesvervangers (55%) en lekkere (40%) en makkelijke recepten (34%) hierbij zouden helpen om dit voornemen langer vol te houden.

“Het verheugt ons dat bijna de helft van de Nederlanders voornemens is om dit jaar bewuster te eten en dat een op vijf ook de consumptie van dierlijk vlees wil verminderen. Bij Beyond Meat willen we het graag makkelijk maken je levensstijl aan te passen, of je jezelf nu identificeert als carnivoor, flexitarier, vegetariër of vegan. Want onze producten zijn zo ontworpen dat ze qua textuur, bereidingswijze en smaak hetzelfde zijn als dierlijk vlees, maar dan meer planeetvriendelijk.”Bram Meijer, Marketing Director EMEA, Beyond Meat

Kookinspiratie om minder dierlijk vlees te eten

Beyond Meat heeft de handen ineengeslagen met een aantal van Nederlands’ favoriete online foodies. Zij zijn gevraagd om een van hun favoriete recepten te koken met een van de producten uit het Beyond Meat assortiment – dat bestaat uit de Beyond Burger, Beyond Sausage, Beyond Mince en Beyond Meatballs – en deze vanaf Blue Monday online te delen om zo anderen te inspireren en te motiveren om plantaardig vlees te eten. Deze makkelijke en vooral ook lekkere recepten zijn te vinden via de hashtag #JanuaryandBeyond en ook op de website van Beyond Meat is meer kookinspiratie te vinden. Hierdoor hoopt Beyond Meat het makkelijker en ook leuker te maken voor degenen die ‘minder dierlijk vlees eten’ als goede voornemen hebben voor 2023. Mooie bijkomstigheid: door het eten van Beyond Meat kan ook meteen het goede voornemen om ‘beter te doen voor de planeet’ worden afgevinkt, wat een op de drie respondenten belangrijk vindt.

Onze tips om makkelijker bewuster te eten:

  • Ga voor slimme vervangers: vervang snelkookrijst door zilvervliesrijst, normale pasta voor volkorenpasta en vervang je vlees zoveel mogelijk door vleesvervangers.
  • Maak het jezelf niet te moeilijk: heb je een recept met vlees, zoals gehakt, een burger of worst? Pak dan gewoon één van de beschikbare producten van Beyond Meat. Daarmee hoef je geen concessies te doen op je smaakbeleving én kun je gewoon je vertrouwde recept volgen.
  • Maak dingen vers. Pakjes en zakjes zitten vaak vol toevoegingen, die helemaal niet nodig zijn. Pakjes en zakjes zijn makkelijk, maar met de juiste kruiden in huis zul je zien dat je in vrijwel dezelfde tijd de maaltijd op tafel hebt. Zo maak je zelfs je avondje comfort food gezonder door vérse friet te nemen in plaats van diepvriesfriet, ze met een klein scheutje olie te bakken in een Airfryer en een broodje burger te nemen met een frisse salade en zelfgemaakte mayonaise of tomatensaus!
  • Zoek recepten die al vegetarisch zijn. Er zijn zo veel gerechten zonder vlees: ieder land heeft er tal van beschikbaar. Zo hoef je niet moeilijk te doen met het zoeken naar de juiste vervangende producten. Denk aan pasta pesto, ratatouille, maar ook van bijvoorbeeld paella en lasagne zijn genoeg vegetarische varianten te vinden.
  • Verschuif je gewoontes. We eten veel te weinig groenten, zo blijkt uit onderzoek. Verschuif die verhoudingen dus en stop meer groenten in je avondmaaltijden. Soms is dat heel eenvoudig: maak je boerenkoolstamp? Meer boerenkool, minder aardappel. Maar ook door plantaardige vleesvervangers te eten verschuif je jouw eetpatroon naar meer groentes! Iets meer werk is door je broodmaaltijd tijdens de lunch eens voor een frisse salade te vervangen.
  • Weg met het ongezonde! Ieder jaar wordt De Week van Snoep Goed georganiseerd, om ongezonde, suikerrijke snacks te vervangen door eerlijke en gezonde producten. Weg met die zakjes snoep, kom maar op met die appels, paprika’s, snoeptomaten en snoepjes van echt fruit! Door dit soort ongezonde producten niet meer op voorraad in huis te hebben, kom je veel minder snel in de verleiding om ze te pakken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *