Zittend werk: 3 tips om lichamelijke problemen te voorkomen

Te lang zittend werk uitvoeren is funest voor het lichaam. De mens is niet gemaakt om lang in dezelfde houding te zetten. Dit is vanuit de natuur zo bepaalt. Toch gebeurt dit steeds vaker. Er komen steeds meer zittende beroepen bij. Er zijn zelfs mensen die langer dan acht uur achtereen aan een bureau doorbrengen. Geen wonder dat deze mensen uiteindelijk fysieke ongemakken gaan ervaren.

bureau ergonomisch

Het is een bekend probleem waar steeds meer werknemers en werkgevers mee te maken krijgen. Het ziekteverzuim stijgt door lichamelijke problemen als rug- en nekpijn. Dit is ook van invloed op de productiviteit. Op de lange termijn kan langdurig zittend werk zelfs diabetes en hart- en vaatziekten veroorzaken. Kortom, genoeg reden om dit probleem aan te pakken. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om deze lichamelijke ongemakken te voorkomen.

1.      Kwalitatieve kantoormeubelen

Het is natuurlijk allereerst van essentieel belang dat er voor kwaliteit wordt gekozen. Besparen op kantoormeubelen is nooit een goed idee als je je lichaam juist wil ondersteunen. Je krijgt waar je voor betaalt. Daarom is het belangrijk om altijd op de ergonomie te letten en besparen vooral op andere dingen te doen, maar in elk geval niet op de aankoop van een goed bureau en/of bureaustoel.

Wist je dat een standaard bureaustoel gemaakt is voor een persoon van 1.80? Een zeer gemiddelde lengte. Er zijn echter genoeg mensen die groter of korter zijn dan dat. Dat betekent dat dus ook een heel groot deel van werkend Nederland op een bureaustoel zit die niet bij hun lichaamsbouw en lengte past. Geen wonder dat we lichamelijke ongemakken ervaren. Het allerbelangrijkste bij ergonomie is dan ook dat deze meubels op maat versteld kunnen worden. Zo sluit deze perfect aan op jouw lichaam en zal je merken dat je hier veel minder nadelen van ondervindt. Dit is goed voor de concentratie, productiviteit en je lichaam.

2.      Probeer staand te werken

Steeds meer bedrijven richten nu standaard een werkplek in waar je staand kunt werken. Er zijn nu ook statafels waaraan je eenvoudig met een laptop of computer kunt werken. Ideaal, want op die manier komt je lichaam toch in beweging en heb je voldoende tijd om te rekken en te strekken. Een statafel kan dus de oplossing bieden om meer te bewegen, maar je kunt dit ook op andere manieren realiseren.

Staat er bijvoorbeeld een vergadering op het programma? Kies er dan voor om niet te gaan zitten, maar te blijven staan of dit misschien zelfs naar buiten te verplaatsen en ondertussen een wandeling in de buurt te maken. Dit zijn simpele dingen die al een heel groot verschil kunnen maken.

3.      Ga met de fiets naar het werk

Ga indien mogelijk standaard met de fiets naar het werk. Als je na langdurig zitten ook nog eens de bus neemt of in de auto plaatsneemt, dan is de kans groot dat je gedurende de hele dag veel te weinig beweegt. Als je dit te vaak doet, kan dit grote lichamelijke gevolgen hebben. Door met de fiets van en naar het werk te gaan, plan je direct al wat extra beweging in.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *