Hoe weet je of je lenzen of een bril nodig hebt?

Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking draagt een bril of lenzen, blijkt uit onderzoek van het CBS. Tegenwoordig is het helemaal niet meer zo erg om een bril te dragen of om te kiezen voor lenzen, omdat er ontzettend veel hippe monturen en diverse mogelijkheden beschikbaar zijn. Er is voor iedereen wel iets passends te vinden. Maar: hoe weet je nou of en wanneer je lenzen of een bril nodig hebt? We zochten het voor je uit.

bril modern

Wazig zien als belangrijkste kenmerk

Een van de grootste redenen om je ogen op te laten meten, is omdat je ineens merkt dat je waziger ziet dan voorheen. Wazig zien is een proces dat geleidelijk verloopt en dat je dus niet meteen opmerkt. Soms heb je het niet eens door, maar hoor je bijvoorbeeld van anderen dat ze je tegenkwamen op straat terwijl je ze niet hebt opgemerkt. Eén troost: dit kan echt op iedere leeftijd gebeuren. De staat van je ogen is iets dat voor een deel genetisch bepaald is. Wanneer het zich uit, is per persoon verschillend.

Dagelijks last van vermoeide ogen 

Wazig zien is niet de enige reden om een bril of lenzen met cilinder (of zonder) aan te moeten schaffen om beter te kunnen zien. Heb je de laatste tijd snel last van vermoeide ogen bijvoorbeeld na een dag school of werk? En merk je dat je soms als het ware je ogen even scherp moet stellen om iets te kunnen bekijken? Die vermoeide ogen komen niet uit het niets. Ze zijn het resultaat van ogen die het iets minder goed doen en daarom extra hun best moeten doen om te kunnen zien. Meestal kun je in dat geval ook minder goed zien in het donker.

Regelmatig hoofdpijn achter of bij je ogen

Doordat je je ogen als het ware extra hard aan het werk zet, worden ze dus moe. Een ander gevolg daarvan is dat je last kunt krijgen van vervelende hoofdpijn achter of in de buurt van je ogen. Die hoofdpijn merk je meestal aan het einde van de dag, wanneer je je ogen veel gebruikt hebt. Meestal komt die hoofdpijn samen met branderige ogen of hele droge ogen als resultaat van dat je veel vraagt van dit zintuig. Dat is erg vervelend, omdat je zo altijd het gevoel hebt dat je moe bent.

Je hebt moeite met lezen

Tot slot is er nog een aanwijzing waar je aan kunt merken dat je misschien moet kiezen voor lenzen of voor een bril: je hebt moeite met lezen van veraf of juist van dichtbij. Mensen die ogen met een minsterkte hebben, kunnen de ondertiteling van een film op televisie vaak maar moeilijk lezen. Beschik je juist over ogen met plussterkte dan is het lastiger om een boek of de krant van dichtbij te kunnen lezen. Wanneer je hier niets aan doet, kan dit leiden tot een verkeerde houding waarbij je problemen krijgt met je nek en/of rug. Heb je last van een of meerdere van deze verschijnselen dan is het aan te raden om een afspraak te maken bij de opticien om je ogen op te meten en te kiezen voor lenzen of een bril.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *