Met deze tips is het gras bij jou groener dan bij de buren

Het gras lijkt letterlijk én figuurlijk vaak groener bij de buren. Het onderhouden van gras is namelijk nog niet zo eenvoudig als het vaak lijkt. Er is niets zo fijn als in het voorjaar en tijdens de warme zomerdagen te kunnen genieten van een goed onderhouden tuin. Een lekkere borrel met familie of een barbecue met vrienden. Met goed onderhouden groen in de tuin is dat toch echt een stuk gezelliger. Gelukkig zijn er genoeg tips om te delen waardoor jij ervoor kunt zorgen dat jouw gras altijd het groenste is!

Het gazon bemesten

Om ervoor te zorgen dat jouw gras dik en gezond blijft, is het ontzettend belangrijk om het gazon te bemesten. Het liefste doe je dit twee keer per jaar. Aan het einde van de zomer en rond maart. Door het gazon in het voorjaar te bemesten zorg je ervoor dat het een mooie groene kleur krijgt, en behoudt tijdens de zomer. Door het gras te bemesten in het najaar help je het de winter door. Het gazon bemesten is dus de eerste stap naar groener gras!

Door verticuteren krijg jij groener gras

Je kent het vast wel. Je gras staat vol met onkruid en is daardoor ongezond geworden. Door het gazon te verticuteren worden wortels van mos en onkruid kapot gemaakt. Op deze manier zorg je ervoor dat dit niet snel kan terug groeien. Door mos en onkruid te vernietigen kan het gras weer zuurstof en voedingsstoffen opnemen en zal het een stuk gezonder worden! Groener gras krijg je door 2x per jaar te verticuteren. Het liefst rond dezelfde periodes als het bemesten. Zorg er dan wel voor dat je éérst verticuteert en dan bemest.

Zorg ervoor dat je op tijd maait

Wist je dat het onverstandig is om je gras te lang te laten worden? Wanneer je het gras altijd maar vrij laat groeien zullen de wortels op non actief gaan. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Zorg ervoor dat het gras een lengte heeft van +/- 5 cm. Dat is de ideale lengte voor gras. Daarnaast helpt maaien ook tegen groei van mos en gras. Let op dat je niet gaat maaien bij te hoge temperaturen want dan kan het gras verbranden. 

Ga aan de slag met kalk

Wist je dat kalk invloed heeft op de zuurgraad van de bodem? Door regelmatig kalk voor het gazon te strooien kun je ongewenst onkruid en mos weerhouden uit jouw tuin. Deze houden namelijk niet van een kalkrijke bodem. Wanneer je rond februari kalk strooit kan jij in de zomer genieten van een gezond en groen gazon.

Water geven

Het is misschien een inkoppertje, maar zonder water kan gras niet groen blijven. Het is daarom belangrijk om in droge periodes het gras voldoende water te geven. Op deze manier voorkom je dat het gras bruin en dor wordt. Om waterverspilling te voorkomen is het aan te raden de sproeier ongeveer één keer per week aan te zetten. Het beste besproei je de tuin met regenwater dat je opvangt in een regenton. Probeer bij het sproeien altijd de momenten waarop het gras in de volle zon ligt te vermijden. Dan kan het gras namelijk verbranden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *