Boek recensie: Ghost, Jason Reynolds

Castle “Ghost” Cranshaw heeft het gevoel dat hij aan het rennen is sinds zijn vader dat pistool op hem en zijn moeder richtte – en gebruikte. Maar is hij aan het rennen voor zijn leven… of aan het vluchten? Als hij wordt gescout voor een hardloopteam, botsen school, zijn thuissituatie en zijn drang om te presteren behoorlijk met elkaar. Zoekend naar een gulden middenweg maakt Ghost behoorlijk wat fouten. In hoeverre worden die hem vergeven?

Traumatische gebeurtenis

Het is niet niks wat zijn vader heeft gedaan: een pistool pakken en op zijn moeder en Castle schieten… Inmiddels zit zijn vader nu drie jaar in de gevangenis, maar de gebeurtenissen drukken nog altijd zwaar op Ghost. Hij is snel aangebrand, snel afgeleid en kan zich nergens echt goed aarden. Het is niet gek dat Ghost regelmatig ruzie krijgt. Alleen als hij rent voelt hij zich vrij. Als hij op een gegeven moment iemand van het elite hardloopteam uitdaagt in bijzijn van alle teamleden en de coach, is het echt een nek-een-nekrace. De coach is onder de indruk en vraagt of Ghost bij de Defenders wil trainen.

Harde lessen

In eerste instantie is Ghost tevreden, maar ook wantrouwend. Je moet niet iedereen vertrouwen, zo heeft hij ontdekt! Maar ma heeft geen geld over voor dingen als mooie hardloopschoenen, dus Ghost steelt een paar schoenen waardoor zijn voeten onmogelijk licht aanvoelen – en zijn geweten zwaar. Zo bewandelt Ghost de dunne lijn van een rebelse, tegendraadse tiener, iemand die ineens verplichtingen heeft naar zijn team toe en de verwachtingen van zijn moeder. Ghosts zelfinzicht is geloofwaardig kinderlijk en ontwapenend. Daardoor voelen de andere personages wat vlak aan, ze komen simpelweg niet door de muren die Castle heeft opgetrokken. Naarmate Castle ontdooit, leer je de andere personages beter kennen.Ga direct naar Ghost op BOL.com.


Recensie over Ghost

Ghost is een snel boek, dat in spreektaal wordt gedeeld. Korte zinnen, soms niet meer dan een paar woorden, worden op je afgevuurd alsof er een jongen voor je zit die niet goed weet waar hij moet beginnen. Toch zit er een duidelijk kop en eind aan dit verhaal, een heldere lijn die wordt bewandeld. Castle maakt de nodige bokkensprongen in zijn avonturen, die hem lang niet altijd in dank wordt afgenomen. Daardoor zul je soms niet helemaal achter deze jongen staan. Soms is het een eikel, soms een goeie gast. Het is ook even afwachten hoe zijn omgeving omgaat met het koppige gedrag en de situatie van Castle.

Score: 7


Informatie

Titel: Ghost
Auteur: Jason Reynolds
Uitgever: Condor
Aantal pagina’s: 208
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 12 jaar
ISBN: 9789464530087
Prijs: 15.99 euro


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

BOL.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *