Boek recensie: Forever 80’s

Voor mij persoonlijk waren de jaren 80 ‘mijn jaren’: het is de periode waarin ik mijn basisschooljeugd en een stukje van de middelbare school heb meegemaakt. Het was een tijd waar nog niet iedereen op zijn tenen liep, waar foute humor gewoon mocht en waarbij reclames van sigaretten en drank nog gewoon mochten worden vertoond. Die soms naïeve wereld stond tegelijkertijd in het teken van de opkomende techniek: cd’s werden uitgebracht, videorecorders vonden hun weg naar de mensen thuis… en dat zorgde voor heel wat opmerkelijke uitingen.

De wereld in de reclame

In het boek Forever 80’s krijg je een overzicht van dit decennium, bekeken vanuit een wel heel bijzonder perspectief. Het toont je namelijk van de eerste tot de laatste pagina advertenties uit tijdschriften en kranten! Deze advertenties zijn opgedeeld in een aantal hoofdstukken, zoals ‘Nederland videoland’ en ‘van Tipp-ex naar MS-DOS’. Ook sport, BN’ers, de seksuele revolutie en emancipatie komen in de advertenties naar voren, uitgelicht en soms met een vette (foute) knipoog. Humor en prikkelende beelden vormen de tendens in deze reeks advertenties.

Ouder publiek

Toch blijk ik niet helemaal de doelgroep te zijn van dit boek: de meeste advertenties zijn namelijk gericht op volwassenen. Voor de ultieme flashback-beleving zou je dus een stukje voor 1970 geboren moeten zijn. Dan pas kom je namelijk in het tijdschriftensegment waar deze reclames uit overgenomen zijn. Ondanks dat is het wel tof om te zien hoe de techniek en de wereld zich in al die jaren heeft ontwikkeld – en dat is zeker wel herkenbaar voor mijn generatie.Ga direct naar Forever 80’s op BOL.com.


Recensie over Forever 80’s

De wereld bekeken door reclames uit tijdschriften en kranten – het is een unieke manier om een beleving neer te zetten waar veel mensen zich in kunnen herkennen. Ikzelf kende veel van de uitingen niet, maar herkende wel veel van de voorwerpen, stijlen en vooral de algehele sfeer in de advertenties. Dat zorgde regelmatig voor een leuke herinnering of anekdote naar de kinderen toe. De achterliggende teksten maken overigens veel goed voor het boek, anders was het een grote reclamefolder van producten en diensten die soms niet eens meer bestaan.

Score: 7


Informatie

Titel: Forever 80’s
Auteur: Roelof Bouwman en Minke de Vogel
Uitgever: NwADAM
Aantal pagina’s: 254
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789046830840
Prijs: 29.99 euro


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

BOL.COM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *